We hebben ook dit jaar weer een aantal leuke recepten voor jullie. Wellicht een leuke aanvulling op het kerstmenu!


– 1. Naanbrood uit de oven met gegrilde groente

Ingrediënten:

• 2 naanbroden
• 1 rode paprika
• 1 groene paprika
• 1 gele paprika
• 1 tomaat
• halve rode ui
• groene pesto
• 2 handjes geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de paprika’s in grove stukken en grill ze in ongeveer 8-10 minuutjes in een grillpan of een ovenschaal in de oven.
Snijd de rode ui in halve ringen en de tomaat in halve plakjes.
Bedek de naanbroden met pesto. Doe hier de gegrilde paprika’s op. Maak af met ui en geraspte kaas.
Zet ongeveer 10 minuutjes in de oven. Wanneer de kaas gesmolten is mogen ze eruit. Garneer met tomaat en eventueel wat verse basilicum.

– 2. Spinazie pesto risotto

Ingrediënten (2 a 3 personen)

• 2 teentjes knoflook
• 1 grote (rode) ui
• 200 gram risotto rijst
• 1 liter bio groente bouillon (2 blokjes)
• scheut plantaardige room
• 200 gram verse spinazie
• 2-3 theelepels groene pesto
• ongeveer 80 gram Italiaanse kaas ( bijv Parmezaanse kaas)
• pijnboompitten
• flinke scheut witte wijn
• verse basilicum
• peper
• kleine tomaatjes aan de steel

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn en fruit dit in een flinke scheut olijfolie aan in een grote pan.

Zet in een andere pan de bouillon op. Voeg de risottorijst aan de ui en knoflook toe en laat even een paar minuutjes meebakken totdat de korrels wat glazig eruit zien. Doe hier een flinke scheut witte wijn bij en voeg meteen een grote schep bouillon toe zodat de risotto goed onder staat.

Laat de risotto de bouillon bijna helemaal opnemen en voeg dan weer nieuwe bouillon toe. Blijf wel goed roeren! Herhaal dit ongeveer om de minuut. Voeg na ongeveer 15 minuten, wanneer de bouillon zo goed als op is, een scheutje plantaardige room toe en rasp wat kaas door de risotto.

Doe intussen de tomaatjes in een ovenschaal en doe hier wat olijfolie over. Rooster ze ongeveer een kwartiertje in de oven. Hou in de gaten dat ze niet verbranden en open barsten.

Laat in een andere pan de spinazie slinken op laag vuur in een beetje olijfolie. Wanneer de spinazie is geslonken voeg je deze bij de risotto.

Rooster de pijnboompitjes zonder toevoeging van olie in een koekenpan.

Voeg de helft van de pijnboompitten en de pesto toe aan de risotto en schep samen door elkaar. Breng nog verder op smaak met peper en verse basilicum.

Garneer met de overgebleven pijnboompitten, kaas, verse basilicum en de tomaatjes.

– 3. Hartige Courgette Cake

Ingrediënten:

• 1 grote courgette
• 100 gr boter of margarine (vooruit, het is kerst 😉)
• 5 eieren
• 300 gr zelfrijzend bakmeel
• ½ theelepel zout
• 200 gr geraspte belegen of oude kaas
• 100 gr pijnboompitten
• Cakevorm ca 30 cm

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de courgette, droog hem met keukenpapier af en rasp hem grof. Laat de boter zachtjes in een pannetje smelten (niet laten verkleuren). Klop de eieren los in een kom en voeg de gesmolten boter toe, laat 1 eetlepel boter over om de cakevorm in te vetten.

Klop dit samen nog zo’n 5 minuten. Doe bakmeel en zout in een zeef en zeef dit boven het mengsel. Meng tot een gladde massa. Voeg de courgette, kaas en de pijnboompitten toe aan het beslag. Vul de vorm met het beslag en bak de cake ca. 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden en laat de cake ca. 1 uur gaar worden in de oven.

De cake kun je zowel warm als koud serveren!

– 4. Kleine bosbessen cheesecakes

Ingrediënten, 6 stuks:

• 3 eetlepels warm water
• 85 gram ontpitte dadels
• 65 gram havermout
• 150 gram ricotta
• 2 eieren
• 1 eetlepel speltmeel (ander meel mag ook)
• 1 eetlepel honing
• rasp van 1/2 citroen
• sap van 1/4 citroen
• 50 gram blauwe bessen

Vet een muffinvorm in met bijvoorbeeld kokosolie en verwarm de oven op 170 graden.

Doe de dadels in een keukenmachine. Voeg drie eetlepels warm water toe en pureer alles tot een glad mengsel. Doe dit in een kom en doe de havermout bij de dadelpuree. Kneed dit goed door elkaar. Verdeel in gelijke hoeveelheden over de muffinvormpjes. Dit is namelijk de bodem voor de cheesecakes.

Klop vervolgens de ricotta, eieren, citroenrasp, meel en honing met een mixer door elkaar. Doe het beslag in de holtes van de muffinvorm.

Pureer de blauwe bessen en voeg hier het citroensap bij. Schep het mengsel met een theelepel als een soort spiraaltje over de cheesecakes.

Bak de cheesecakes 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Laat ze een uurtje afkoelen en geniet!!

– 5. Cannelloni

Ingrediënten (4 personen):

• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• Olijfolie
• 1 theelepel tijm
• grote vleestomaat (ca. 400gr)
• 1 eetlepel natuurazijn
• ½ bio groente bouillon blokje
• geroosterde rode paprika’s (ca. 350gr) in de grillpan of oven grillen
• Peper en zout
• 5 blaadjes verse salie
• 125 gr champignons
• 2 eetlepels pijnboompitten
• 500gr ricotta
• 8 lasagnevellen
• 4 eetlepels geraspte oude kaas
• Ovenschaal ca 20×28 cm

Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook fijn. Verhit in een pan olijfolie. Fruit de ui, knoflook en tijm ca. 2 minuten. Voeg de klein sneden tomaat (inclusief sap), azijn en 100 ml water toe en breng dit aan de kook. Verkruimel het buillon blokje boven de pan en laat 4 minuten koken.

Pureer de geroosterde paprika’s samen met de gemaakte tomatensaus in een keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Hak de salie fijn en snijd de champignons in plakjes. Verhit olie in een pan en bak hierin de champignons zo’n 4 minuten. Voeg vervolgende de salie, pijnboompitten en ricotta toe. Breng op smaak met peper en zout.

Breng in een grote pan water aan de kook en voeg hier 1 eetlepel olie aan toe. Kook de lasagnevellen in 5 minuten gaar, giet af en spoel met koud water.

Doe zo’n 5 eetlepels van de paprika saus in de ovenschaal. Leg de lasagnebladen neer. Verdeel het ricottamengels over de bladen en rol deze vervolgens op. Leg de cannelloni met de naad naar beneden in de saus. Verdeel de rest van de saus over de rolletjes en bestrooi met geraspte kaas.

Bak de cannelloni in ca. 30 minuten gaar.

– 6. Heerlijke Italiaanse rode wijn

Valpolicella Ripasso

– 7. Makkelijke rode kerstsalade van bietjes en rettich

Ingrediënten, 2 personen

• 2 gekookte bietjes
• 1 rettich
• 2 eetlepels extra vergine olijfolie
• 1 eetlepel rode wijnazijn
• 1 theelepel mosterd

Snijd de bietjes en de rettich in blokjes. Doe deze in een kom en schep goed door elkaar. De rettich neemt nu ook de kleur over van de bietjes. Meng de olijfolie, azijn en mosterd tot een dressing en roer door de salade! Zo heb je snel en makkelijk een leuke kerstsalade op tafel!

We wensen jullie hele fijne feestdagen!!

 

Facebook Icon