– Recept: Feestmenu 2017

Feestmenu 2017

Tijdens de feestdagen is het altijd gezellig om met elkaar te eten! We helpen je graag op weg met een aantal heerlijke gezonde recepten die je tijdens het feestdiner op tafel kunt zetten

 

-Aubergine tapenade

1 grote aubergine (ong 400 gr)
Olijfolie
2 bosuitjes
1 grote teen knoflook
2 e.l. fijngesneden verse platte peterselie
Zout en peper
Paprika poeder
Lekker stokbrood voor erbij

Snijd de aubergine in plakken en bak deze in 4 eetlepels olijfolie in een grote braadpan op matig vuur. Bak de aubergine aan weerskanten totdat ze zacht en bruin beginnen te worden. Haal ze vervolgens uit de pan en laat even afkoelen.
Verhit opnieuw een eetlepel olijfolie in de braadpan en bak hierin het bosuitje en de geperste knoflook ongeveer 3 minuutjes. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer grof. Doe dit vervolgens in een schaal en roer de gesneden peterselie erdoorheen. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Voeg nog wat paprika poeder toe ter garnering en serveer op lekker knapperig spelt stokbrood!

-Gebakken knoflook champignons

450 gr champignons
5 e.l. olijfolie
2 teentjes knoflook
scheutje citroensap
zout en peper
4 e.l. fijngesneden verse bladpeterselie
stokbrood voor erbij

Veeg de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf, snijd de champignons vervolgens in 2’en of 4’en. Verhit alle olijfolie in een koekenpan en voeg de fijngesneden knoflook toe. Bak de knoflook tot deze lichtbruin is. Voeg de champignons toe en bak ze op laag vuur tot vrijwel alle olie is opgenomen. Draai het vuur nog wat lager en wacht tot het vocht uit de champignons is gelopen. Draai het vuur dan weer hoog en bak de champignons nog zo’n 4 á 5 minuten. Voeg wat citroensap, peper en zout toe, roer de peterselie erdoor en bak nog ongeveer een minuutje. Serveer met lekker spelt stokbrood of als bijgerecht.

-Pasta met vers gemaakte basilicum pesto (4 pers.)

450 gr tagliatelle
2 tenen knoflook
25 gr pijnboompitten
zout
125 gr verse basilicum
50 gr Parmezaanse kaas
125 ml olijfolie

Doe voor de pesto de knoflook, pijnboompitten, een flinke snuf zout en de basilicum in een vijzel en stamp dit tot een pasta. Doe dit vervolgens in een kom en roer de Parmezaanse kaas en de olijfolie erdoor zodat er een dikke, romige saus ontstaat. Breng eventueel nog op smaak met zout.
Heb je geen vijzel? Gebruik dan een keukenmachine. Maal dan eerst de knoflook, pijnboompitten en het zout en voeg later de basilicum toe tot er een gladde puree ontstaat. Schenk rustig de olijfolie erbij terwijl je blijft malen of roeren. Doe de saus in een kom en meng de Parmezaanse kaas hierdoorheen.
Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Roer vervolgens de helft van de saus door de pasta. Verdeel de pasta over de borden en doe de rest van de saus hier overheen. Garneer met wat verse basilicum en wat kaas.

-Geroosterde groente uit de oven

1 venkel
2 rode uien
tomaatjes aan het takje
1 aubergine
2 courgettes
gele, rode en oranje paprika
4 gepelde tenen knoflook
takjes verse rozemarijn
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Snijd alle groenten in grove stukken en verdeel over de schaal. Leg de hele tenen knoflook en de takjes rozemarijn tussen de groente. Besprenkel de groente royaal met olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Doe de groente in de oven en schep deze na 10 minuten even om. Zet de groente terug in de oven en laat nog ongeveer 10 – 15 minuten verder bakken tot de groente gaar is. Haal uit de oven en serveer!

-Ricotta kaas op een spelt stokbroodje met gegrilde courgette, pijnboom pitjes, wat Himalaya zout, peper en olijfolie.

-Hüttenkäse met citroen

Doe de pot Hüttenkäse in een kom en voeg hierbij 10 gr bieslook die je in kleine stukjes snijdt. Pers 1/4 citroen uit en rasp het stukje schil er ook door heen. Breng op smaak met ’n beetje peper en Himalaya zout. Heerlijk fris op bijvoorbeeld stukjes pita brood (rogge) of op speltstokbrood!

-Biologische sneeuwballetjes

200 gr havervlokken
200 gr geraspte wortel
100 gr dadels (heel klein gesneden)
2 el gebroken lijnzaad
3 el honing
sap van ’n halve citroen
1 tl kaneel
Kokosrasp

Doe alle ingrediënten in een kom en voeg hier een paar eetlepels water bij. Meng alles goed door elkaar en kneed tot een deeg. Maak hier vervolgens kleine balletjes van. Rol de balletjes uiteindelijk door de kokos en klaar zijn ze! Als variatie kan je de balletjes ook door fijngemaakte nootjes rollen.

-Biologische boerencake

Wij hebben de heerlijke biologische cake van het merk ‘De Rit’ gemaakt.

-Verse fruitmix

Kies vers fruit uit wat je lekker vindt. Snij het fruit alvast van tevoren, doe dit in een schaal, met wat citroensap erover (natuurlijk conserveren) Je fruitmix ziet er dan heerlijk fris & gezond uit! En het staat vrolijk op tafel!
Bolletje ijs of wat bio vanille yoghurt erbij is natuurlijk ook lekker!!

Heel veel succes en plezier met maken!! Eet smakelijk

Share the Post:

Related Posts

Related Posts

Join Our Newsletter