– Recept: Kerstmenu 2019

Voor je het weet staat de Kerst alweer voor de deur! Wij hebben alvast wat proef gekookt en kwamen bij deze heerlijke, makkelijke en gezonde recepten! Ideaal als toevoeging aan je kerstmenu!

1. Lekker gevulde pastinaaksoep

500 gr pastinaak
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1,5 liter bio groente bouillon (zonnatura)
250 gr kastanje champignons
4 eieren
1 tl dille
Hutte kase
Verse peterselie

Schil de pastinaak en snij in stukjes, snipper de sjalotjes en 1 teen knoflook. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook kort aan. Voeg de pastinaak toe en bak zo’n 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat 10 minuten koken.

Kook de eieren net niet hard (+/- 6.5 min) en laat ze hierna schrikken onder koud water. Snijd de champignons  in kwarten en bak ze zo’n 4 minuten in olijfolie. Pers de andere teen knoflook uit boven de champignons. Bak nog even mee.

Roer de dille door de hutte kase samen  met wat peper. Pureer de soep en breng op smaak met peper, evt een klein beetje zout, en wat verse gehakte peterselie. Proef goed of de soep op smaak is.

Pel de eieren en halveer ze. Doe de soep in de kommen, doe de eieren erin. Verdeel de champignons over de soep en maak af met de hutte kase!

2. Gevulde portobello

Bijgerecht:
4 portobello ’s 
1 courgette
Cherry tomaatjes (8 grote of 10 kleine)
Geraspte kaas
Pijnboompitjes
4 eetlepels rode pesto
Peterselie
Peper en zout

Verwarm de over voor op 200gr. Maak de portobellos schoon en leg ze ondersteboven in een ovenschaal. Was de courgette en tomaat en snijd in kleine blokjes.

Doe de groente in een kom en meng de pesto hier goed door heen. Vervolgens roerbak de je groente kort in een pan. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de portobellos met het mengsel. Doe de kaas en pijnboompitjes erover heen.

Zet de ovenschaal 10-15 minuten in oven.

Garneer met de peterselie.

3. Vegetarische roerbak met halloumi

300 gr risotto rijst
2 eetlepels olijfolie
½ eetlepel gerookte paprikapoeder
900 gr gegrilde groente
330 ml gezeefde tomaten
½ groentebouillon tablet
650 ml water
15 gr verse peterselie
225 gr houlloumi kaas

Verhit de olijfolie in een grote pan. Doe de rijst erbij en bak dit zo’n 2 minuten terwijl je blijft roeren. Voeg de paprika poeder, gegrilde groenten, gezeefde tomaten, bouillon en water toe en breng aan de kook. Laat dit zonder deksel, terwijl je af en toe goed roert zo’n 25 minuten zachtjes garen.

Snijd de halloumi in plakken en bak deze in een droge koekenpan 3 minuten, halverwege keren.

Snij de peterselie fijn en meng deze door de groente, hou een beetje over voor de garnering. Breng de roerbak op smaak met peper en evt zout en verdeel de gebakken halloumi over het gerecht. Maak af met de peterselie.

4. Cashewnoten bosbessen taart

225gr ongezouten cashewnoten (je kan ze ook mengen met een paar andere ongezouten noten)
1 vanille stokje
1 tl bakpoeder
Snuf zout
25 gr kokosolie
3 eetlepels honing
2 eieren
150 gram blauwe bessen

Verwarm de oven 175 gr. Doe de noten in een hakmolen of keukenmachine en maal tot grof meel. Voeg zout en bakpoeder toe. Meng de kokosolie (hoeft niet gesmolten te worden), de eieren en de honing door elkaar en voeg bij het meel. Voeg het merg uit het vanille stokje ook toe. Roer de bessen voorzichtig door het beslag en hou en nog een paar over voor de garnering.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie. Doe het beslag in de vorm en bak 15-20 minuten in de oven. Laat hem even goed afkoelen voor je hem opeet!

Heerlijk met een bolletje ijs erbij! (tip: een beetje olijfolie en Himalaya zout over je ijs!)

Hopelijk zit er iets bij wat je kunt gebruiken! Natuurlijk ook heerlijk voor of na de kerst 😉

Alvast fijne dagen en eet smakelijk!

Share the Post:

Related Posts

Related Posts

Join Our Newsletter

Facebook