Ondanks de roerige tijd waar we ons in bevinden, houden we ons waar mogelijk toch aan wat tradities. Zo is het komend weekend weer Pasen. Wellicht besteden jullie de Paasdagen dit jaar anders dan gedacht, toch hopen we jullie wat inspiratie te kunnen geven voor een lekker Paasdiner.
We wensen iedereen een goed Pasen, en veel gezondheid toe.
Recepten Pasen 2020:
1.Witte kool roerbak met rijst
Ingrediënten voor 4 personen:
– +/- 300 gram basmati rijst
– 4 biologische uien
– ¾ biologische witte kool
– 200 gr vegetarisch gehakt (Vegetarische Slager)
– Naar smaak peper, zout, kerriepoeder, kurkuma
– Stukjes ananas of handje rozijnen
Recept:
Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Snij de uien grof en de witte kool in reepjes. Bak de ui glazig in wat rijstolie of neutrale kokosolie en roerbak vervolgens de witte kool mee. Voeg nu het vegetarische gehakt erbij en verhit goed door. Doe er lekker wat, naar smaak, kerriepoeder door, peper, zout en kurkuma. Voeg er lekker wat stukje ananas of wat rozijntjes aan toe, roer nog even goed door en eet smakelijk!
Serveer dit gerecht met een lekkere zelfgemaakt salade met bijvoorbeeld gele paprika, maïs, een gekookt ei en gele ui.
2.Hartige taart met ei en courgette
Ingrediënten voor 4 personen:
– 1 kg courgette
– olijfolie
– Zout en peper
– bosje lente ui
– 5 eieren, geklutst
– 150 gr Griekse yoghurt
– Bolletje mozzarella, in stukjes
– 35 gr polenta
– 50 gr geraspte Pecorino kaas
– 3 teentjes knoflook, geperst
– 15 gr dille, fijn gehakt
Recept:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik en doe deze in een grote ovenschaal. Verdeel hier 2 eetlepels olijfolie over. Probeer de courgette in 1 laag in de schaal te leggen. Bestrooi met peper en zout. Zet de schaal 10 minuten in de oven. Snij de lente ui in ringetjes en laat 2 lente ui’tjes heel (snij het dikke witte gedeelte eraf). Voeg na 10 minuten de ringetjes en de 2 hele lente ui’tjes toe en sprenkel hier nog 1 eetlepel olijfolie over. Zet dit weer in de oven en rooster nog 10-15 minuten. De courgettes moeten nu zacht zijn.
Zet de oven terug naar 170 graden. Doe de rest van de ingrediënten in een grote kom en meng dit goed door elkaar (hou een beetje dille apart voor de garnering). Voeg peper en zout toe. Schenk het beslag over de groenten en bak het 15-20 minuten in de oven. Het gerecht is klaar zodra het gestold is. Bestrooi als laatste met nog wat dille.
Lekker met een zelfgemaakte salade! Eet smakelijk!
3.Peren lasagne
Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 handperen
– 12 Lasagne bladeren
– 200 gr Gorgonzola
– 100 ml Kookroom of creme fraiche
– 50 gr Roomboter
– 150 ml Melk
– Peper en zout
Recept:
Kook de lasagne bladeren 3 minuten in water. Haal ze hierna uit de pan en leg naast elkaar op een doek of snijplank. Schil intussen de peren en snij in plakjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin de plakjes peer goudbruin. Verhit in een apart pannetje de melk en kookroom en smelt hierin de gorgonzola. Blijf goed roeren.
Verdeel een laagje saus over 4 borden. Leg hier een lasagne blad op en vervolgens wat plakjes peer. Hier doe je weer wat saus, bladen en peer op en herhaal tot je niet meer over hebt. Breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
4.Cashew koekjes
Ingrediënten voor 12 koekjes:
– 220 gram ongezouten cashewnoten
– 1 ei
– 6 el neutrale kokosolie
– 1 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– Himalaya zout
Verwarm de over op 180 gr. Doe de cashewnoten in de keukenmachine (hakmolen) en maal fijn tot meel. Smelt de kokosolie in een pannetje. Voeg vervolgens alle ingrediënten bij het cashewnoten meel en meng goed door. Doe bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag in 12 kleine porties. Maak ze plat met een lepel en doe in elk koekje ter garnering 1 cashewnootje. Bak de koekjes een kwartier in de oven. Laat even afkoelen en smullen maar!
5.Gezonde citroen cake
Ingrediënten:
– 250 gr amandelmeel
– 150 ml neutrale kokosolie
– 4 eieren
– 1 tl bakpoeder
– ½ tl Himalaya zout
– 6 el honing
– 2 biologische citroenen
– 1 vanille stokje
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een cake vorm in met kokosolie of bekleed hem met bakpapier. Rasp de schil van de citroenen en hou dit even apart. Vang het sap van 1 citroen op in een bakje. Meng in een kom het amandelmeel, de bakpoeder, eieren, zout, gesmolten kokosolie, honing, citroenrasp en sap van 1 citroen. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg er met een mesje uit. Voeg dit ook toe aan de rest. Meng alles goed door elkaar tot een glad beslag. Doe dit beslag in de cakevorm en bak in 50 minuten goudbruin. Controleer of de cake gaar is met een saté stokje. Komt het stokje er niet schoon uit? Zet de cake dan nog zo’n 8 minuten terug in de oven.
Garneer met bijvoorbeeld wat vers fruit!
Fijne Pasen!!