Het is alweer bijna Pasen en daarom hebben wij weer een aantal gezonde en makkelijke recepten voor je klaarstaan:
Biologische tomaten/groentesoep met ei:
Neem ca. 800 gram tomaten, voeg hierbij wat andere groente toe die je lekker vindt (denk aan paprika, ui, prei, wortel etc.) en snij in stukjes. Kook in een soeppan 1 liter water en voeg hier 2 biologische groente bouillon blokjes aan toe. Voeg de groente aan het kokende water toe en laat 10 minuutjes doorkoken. Voeg vervolgens een handje rijst en een handje quinoa aan de soep toe. Roer een paar keer goed door. Kluts 3 eieren en bak deze. Snij in blokjes en voeg aan de soep toe. Breng op smaak met cayenne peper, zeezout en kurkuma.
Courgette rolletjes in tomatensaus:
– Pakje gezeefde tomaten (ca. 500 gram)
– Verse basilicum
– 2 Courgettes
– 250 Gram ricotta
– 300 Gram verse spinazie (of uit de diepvries, goed laten ontdooien en uit laten lekken!)
– 2 Eetlepels groene pesto
– Pakje rookvlees (vegetarisch? Dan laat je dit uiteraard weg)
– 1 Ei
– 75 Gram geraspte kaas (bijv mozzarella)
– Handje pijnboompitten
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de courgette in de lengte met een kaasschaaf in lange plakken. Bak de verse spinazie tot deze geslonken is of zorg ervoor dat de diepvries spinazie goed ontdooit en uitgelekt is. Doe de ricotta in een ruime kom en voeg de spinazie hier aan toe. Voeg vervolgens ook de pesto, het ei, peper en zout en 50 gram geraspte kaas aan dit mengsel toe. Roer het goed door elkaar. Doe de gezeefde tomatensaus in een ovenschaal en meng hier stukjes verse basilicum doorheen. Pak nu steeds een mooie plak courgette. Halveer een plakje rookvlees en verdeel de twee helften in de lengte over de courgette. Doe een beetje van het ricotta mengsel op de plak en verdeel dit goed. Nu rol je de courgette op tot een mooi rolletje en zet hem met de platte kant in de tomatensaus. Ga zo door tot je ricotta mengsel op is (ca. 15 a 20 rolletjes). Bestrooi de rolletjes met wat kaas en pijnboompitjes. Zet ong. 25 minuutjes in de oven.
Vegetarische hartige taart (makkelijk om 1 dag van tevoren te maken) :
Bodem:
400 gram speltbloem, 1 tl zeezout, 100 gr roomboter, 100 gr olijfolie, 2 el water, 2 eieren
Vulling:
300 gr halvolle kwark, 4 stevige tomaten, 2 preien, 2 uien, (evt. beetje knoflook), 1 pakje vegetarisch gehakt (www.vegetarischeslager.nl), 4 eieren, cayennepeper, zeezout, kurkuma, kerriepoeder naar eigen smaak.
Bodem:
Zeef de bloem en zout zodat alle klontjes eruit zijn. Voeg de boter en olijfolie toe en mix ong 1 minuut. Voeg de 2 eieren en 1 el water toe en mix dit weer zodat het een stevig deeg is. Kneed het deeg nog even met de hand. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg dit 30 minuten in de koelkast. Leg natgemaakt bakpapier in de bakvorm en rol het deeg hierin. Prik wat gaatjes in het deeg.
Vulling:
Fruit de ui, prei (evt knoflook) in olijfolie en bak vervolgens het gehakt mee. Laat dit afkoelen.
Klop de eieren met kwark door elkaar en met dit met de afgekoelde groente en gehakt. Doe dit mengsel in de bakvorm op het deeg, leg er wat plakjes tomaat op en doe vervolgens 35 a 40 minuten in de oven op 180 graden.
Kook 3 eieren en leg deze nadat de hartige taart uit de oven komt op de taart als garnering. Breng evt nog op smaak met wat kerrie en zeezout.
Paasfruit:
Snijd wat geel en oranje fruit naar keuze en verdeel dit over leuke glazen. Garneer met wat kokosrasp.
Kokosmakronen:
2 eieren (alleen eiwit)
1 vanillestokje
85 Gram kokosrasp
2 el Honing
1 el Kokosolie
Verwarm de oven voor op 175 graden en doe wat bakpapier op een bakplaat.
Scheid het eiwit van het eigeel. Klop het eiwit tot het echt goed stijf is, dit kan dus wel even duren (tip: kun je de kom ondersteboven houden zonder dat de inhoud eruit valt, dan is het stijf genoeg). Doe de kokosolie in een pannetje en laat het smelten. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Spatel heel voorzichtig het vanillemerg, de honing, de gesmolten kokosolie (kleine beetjes tegelijk) en de kokosrasp door het opgeklopte eiwit. Maak met je handen zo’n 8 bolletjes van het deeg, zet 15 minuten in de oven.