Kerst menu 2020
Dit jaar zullen we Kerst waarschijnlijk anders vieren dan andere jaren. We hebben weer een aantal lekkere recepten uitgekozen. Wellicht een leuke aanvulling voor het kerstmenu!
-
Koude wortelsalade (bijgerecht)
Ingrediënten:
- 1 kg wortels
- 3 el olijfolie + 1 ½ el voor erbij
- 1 ½ el ahornsiroop
- 10 gr muntblaadjes
- 5 gr dille
- 8 gedroogde, ongezwavelde abrikozen
- 30 gr geroosterde, gezouten amandelen
- Peper en zout
Voor de saus:
- 40 gr gedroogde ongezwavelde abrikozen
- 1 tl ahorn siroop
- 2 tl sumak (kruiden)
- 45 ml limoensap + 2 tl voor erbij
- ¾ tl chilivlokken
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
Recept:
Verwarm de oven op 240 graden. Schil de wortels, snij ze in de lengte in 4en en vervolgens in stukjes van ong 8 cm. Meng in een grote kom de wortels met de olijfolie, ahornsiroop, 1 ¼ tl zout en flink wat peper. Verspreid de wortels over 2 bakplaten met bakpapier. Rooster 18 minuten in de oven. Schep de wortels tussendoor even om en wissel de bakplaten.
Terwijl de wortels in de oven staan mix je alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine, samen met ¼ tl zout, tot een glad mengsel.
Zodra de wortels klaar zijn, leg je ze in een grote schaal en kan de saus hierover. Meng alles goed door elkaar en zet 20 minuten opzij om af te koelen.
Hak de dille en de amandelen grof en snij de abrikozen in dunne reepjes.
Meng de wortels met de kruiden en abrikozen. Maak het af met de amandelen, 2 tl limoensap en 1 ½ el olijfolie
-
Zoete aardappelsoep met linzen (voorgerecht)
Ingrediënten:
- +/-200 gr zoete aardappel
- 100 gr gedroogde rode linzen
- 1 puntpaprika
- 1 liter bio groente bouillon
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gr tomaten blokjes
- 200 gr tomaten frito
- 2 el Italiaanse kruiden
- Eventueel een stukje desem brood voor erbij
Recept:
Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snij de paprika in stukjes. Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Maak intussen ook de bouillon klaar. Doe wat olie in een (soep)pan en bak hierin de knoflook, ui en paprika een paar minuten. Voeg vervolgens de zoete aardappel, tomatenblokjes, linzen, frito, Italiaanse kruiden en bouillon toe. Laat de soep 25 minuten koken, vergeet niet regelmatig goed over de bodem te roeren, anders branden de linzen aan.
Pureer de soep met een staafmixer, breng eventueel nog op smaak met wat peper en/of zout en serveer met een lekker stukje desem brood.
-
Risotto met visvrije tonijn uit de oven (hoofdgerecht)
Ingrediënten:
- 1 pakje diepvries visvrije tonijn (Vegetarische Slager)
- 200 gr bio diepvries tuinerwten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 bio groente bouillon blokjes
- 800 ml water
- 4 tl groene pesto
- 30 gr boter
- 50 geraspte Parmezaanse kaas
- 300 gr risotto
- Peper en zout
Recept:
Zet de oven aan op 200 graden. Maak de bouillon klaar. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm de boter in een diepe pan en bak hierin de ui en knoflook 2 minuten. Voeg vervolgens de risotto toe. Na ongeveer 1 minuut haal je de pan van het vuur. Doe de risotto in een ovenschaal en giet hier de bouillon bij. Nadat de schaal 25 minuten in de oven heeft gestaan voeg je de erwten toe. Hierna zet je de ovenschaal nog 5 minuten terug in de oven.
Als laatste voeg je de pesto, kaas en tonijn toe. Breng op smaak met peper en/of zout.
-
Gezonde brownie (dessert)
Ingrediënten:
- 100 gr havermeel
- ½ courgette
- 40 gr cacao poeder
- 30 gr pindakaas
- 60 gr dadels
- 4 el agave siroop
- 100 ml plantaardige melk
- 1 tl lijnzaad
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl vanille aroma
- 30 gr walnoten
- 30 gr pure chocolade
Recept:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een kleine ovenschaal (15×20) of bakblik met bakpapier. Rasp de courgette grof. Dan de lijnzaad in een bakje en voeg er 1 eetlepel water bij. Laat dit even staan.
Doe de havermeel, cacao, bakpoeder en baking soda in een keukenmachine en mix goed door elkaar. Voeg hierna de pindakaas, courgette, agave siroop, dadels, plantaardige melk, vanille aroma en de lijnzaad toe en mix alles tot een glad beslag.
Hak de pure chocolade en de walnoten fijn en meng hiervan 2/3 door het beslag. Het beslag kan nu in de vorm of ovenschaal. Strooi de overgebleven walnoten en chocolade over de bovenkant. Zet 30 minuten in de oven en laat na afloop goed afkoelen.
Eet smakelijk!